Barangoló

Barangoló

Ha a szürke agyállományok átkelnek a Rejtvények Óceánján, rátalálnak a "Táblajátékos Birodalom" játékaira, valahol
a kisgyerekkori mese-szerep-rakosgatós és az iskolai oktató játékok, valamint Kártyaország és a Számítógépes Újvilág között.
A határok persze bizonytalanok, hiszen meglehetősen intenzív a "vámmentes kishatárforgalom"...
:-)

A kisgyermekkori mese-szerep-lerakosgatós játékoktól érkezve, a Birodalom déli határmegyéinek játékai három fejlődési fokozatot mutatnak: A dobókockás, többnyire "célbaérésben" versenyezhetők: a kisgyermekkor első olyan társasai, amelyekben a "várj a sorodra", ez a "szabály", az "egyszer nyersz - egyszer veszítesz" alapokat megtapasztalhatjuk.

A "kevesebben több ellen" jellegű előnyadósokban picit még visszaköszönnek a mesék, de a leképezett modellben eltűnik a szerencsetényező, "csak magadra számíthatsz", felvetődik a "hogyan lehet nyerni", a "nyerőstratégia", az "esélyegyenlőség" fogalma.

A vonalakra kövekkel-korongokkal épített malmok pedig, már arra az absztrakciós képességünkre építkeznek, amely az inteligencia legsajátosabb adottsága, amivel az ismert világban: csak mi emberek rendelkezünk.

A Rejtvények Óceánjának partszakaszán álló táblajátékos halmák-tól észak felé haladva:

a táblabejárósok, a labirintusok (féleségeik indokolhatják a külön megyekénti megjelenítést), majd a rendezősök és az azokból kifejlődött szerkentyűs-rendezősök nagy részéről nem könnyű eldönteni, hogy a Táblás Birodalomhoz, vagy Rejtvények Birodalmához állnak-e közelebb.

Az iskolai-oktató játékok és a velük vérrokonságban álló (sokszor, azoknak, az új technikára történő újrafogalmazásával született) tesztek-kvízek agytornák a számítógépes újvilágban alapvetően rejtvény-feladvány kategória.

A "mi mindent is lehet gépre vinni?" modellek- szimulációk és a technikai fejlődés szülte új játéktípusok a pontgyűjtögetősök többsége azonban inkább táblás jelleget mutatnak.

A Táblajátékos Birodalom belső megyéi: egy-egy, a többitől megkülönböztethető, csoportképző sajátosság szerint alakultak ki úgy, hogy a hídépítősök-csövesek folyójától keletre az ütés nélküliek, nyugatra az ütésesek csoportosulnak.

Az ütés nélküli oldalon:

két megyében is beszorítás, ill. az utolsó lépés megtétele a verseny célja, de amíg a lerakosgatósokban üres táblán indul és lerakosgatással folytatódik, addig a lépéskombinációsokban akár több fázisból álló lépésekkel is folyik a beszorítósdi.

A játék célját csoportképzőnek tekintve, "vonalnyerősöknek" nevezettek rokonságot mutatnak a malmokkal is és a közvetlenül szomszédos lerakosgatósokkal is (hiszen ezek is többnyire az induláskor üres táblára felváltva lerakosgatós játékok).


Az ütéses oldalon

a számítógépes újvilággal is határos csoportosan mozgatottak, tőlük délre a színcserélősök, az attól délre eső "leütéses" játékokból pedig még egy elkülöníthető csoportot képeznek a "bemattolós" célúak, a sakkvariánsok, (amelyekben az ütési helyzetből kilépni képtelen állapot elérése jelenti a parti elvesztését).

A sakkvariánsoktól keletre: három megyényi játék közös jellemzője az "átugrom-lépés": az átugrálva ütős dámák, az úgyszintén átugrálva leütős szoliterek és az átugrálva helycserélős halmák, amelyek már átnyúlnak a rejtvények-feladványok birodalmába is.

A Táblás Birodalom dél-nyugati megyéi és Kártyaország többszemélyesei, ill. pasziánszai között, a sajátos rekvizitek viszonylag stabil határvonalat húznak , de a jobb sarokban, a nyelvi játékok megyéjébe benyúlnak a kisgyerekkori mondókák-találós kérdések és a rejtvények-feladványok is.

A centrumban elhelyezkedő nemzetközi versenypalettát alkotó táblások, korábban a sakkra és a Go-ra koncentráló fővárosa napjainkra megyényivé terebélyesedett: az egyes megyékből "felköltöző" intellektuálisan legbonyolultabbnak minősített játékokkal (nemzetközi dáma, bridzs, renju, tantrix, reversi) és várhatóan tovább népesedik, egyre több duplikációt okozva e térképes rendszerezésben.

A Birodalom hódításai, a legújabb kori játékai, a térképen a számítógépes újvilág felé mutatnak, de (jobb híján) soroljuk ide azon egyéb korábbi születésű játékok kavalkádját is, amelyek a csoportjellemzők alapján kialakított fenti megyék egyikébe sem tartoznak és a számosságuk sem indokolja új megyék alkotását.


Strict Standards: Non-static method DBC::destroy() should not be called statically in /data/www/tablajatekos.hu/admin/init.php on line 89